Nebudu se pouštět do hlubších zamyšlení, jestli jsou principy z řízení podnikatelských subjektů plně přenositelné do politiky. Nicméně prověření si každého, s kým mám v nějaké významnější životní interakci tu čest, by mělo být v dnešní době nedílnou součástí každodenního konání každého z nás.

Problémy jsme téměř všichni zvyklí řešit nejdříve v okamžiku, až nastanou. Ne jinak tomu je i v Babišově případě. Vždyť případy jeho „nepovedených“ kandidátů z voleb parlamentních a evropských jsou dostatečně známé. Jen namátkově – jeden tajil svou komunistickou minulost, druhý své vysoké dluhy a na dalšího pak „vyplulo“ video, kde zpíval nacistickou píseň a veřejně močil. Narychlo zbavovat se jich tak museli až v okamžiku, kdy je veřejně dohnala vlastní temná minulost v kombinaci s vědomým zatajováním některých pro ně nevýhodných skutečností.

Poučeni z předchozích nezdarů zaveleli šéfové hnutí ke změně přístupu a na důkladné prověřování svých kandidátů povolali expertku ze soukromé sféry. Tam je totiž tento proces zejména u uchazečů o zaměstnání na vyšší posty, důležitých obchodních partnerů či i jiných vytipovaných smluvních stran zcela běžnou každodenní záležitostí. Bezezbytku to pro většinu životních oblastí platí i pro země na západ od našich hranic. Vždy s hlavním cílem – pokud možno předejít budoucím problémům spojeným s možnými skutečnými škodami i pošramocením pověsti.

A tak se všichni důležití kandidáti „googlovali“, z nejbližšího okolí se k nim obstarávaly případné negativní informace a se zjištěními byli následně osobně konfrontováni. Výsledky velké „lustrační“ akce byly impozantní a svým způsobem i tristní – údajně deset kompletně zrušených kandidátek, další desítky personálních změn v jejich pořadí a zjištěné problémy u více než čtyř set osob.

Je to přitom určitě jen špička ledovce. Jistě, u relativně nových, ne příliš pevně zakotvených politických subjektů se větší koncentrace „problémových“ tak nějak očekává. Obdobně by však situace zcela jistě vypadala i u konkurence. Ta jen podrobnou sondu mezi svými kandidáty neprovedla. Alespoň prozatím. Je totiž jen otázkou času, kdy tento proces převezmou i ostatní. Spočítají si, že se jim to vyplatí a že přínosy nakonec převáží zápory a náklady s tím spojené.

Mimo uvedených nesporných výhod by k tomu měly strany přistoupit už jen kvůli obecně přijímanému a patrně pravdivému argumentu, že politika přitahuje větší množství potenciálně problémových lidí než oblasti jiné. Ostatně ti, kteří to se službou veřejnosti myslí skutečně vážně, by měli mít eminentní zájem na tom, aby za ně kandidovali jen prověření jedinci se silnou osobní integritou.

V konkrétním zmiňovaném případě si ale vůbec nedovolím hodnotit kvalitu „týmu profíků“, kteří „zamakají“ a „prostě na to dohlídnou“, která sítem prověrek prošla. A samozřejmě nevím ani to, jak byla interně nastavena příslušná kritéria, co je ještě dobře a co už je špatně. A už vůbec nechci tímto textem komukoliv vyjadřovat podporu, s mými osobními politickými preferencemi to nemá žádnou souvislost. Jde mi výlučně o skutečnost, že někdo ve veřejném prostoru, a je úplně lhostejné kdo, k tomuto kroku nově přistoupil.

Jakékoliv, byť sebehlubší prověřování, samozřejmě nikdy neodhalí úplně všechno. Ale v dnešní době otevřených a dostupných elektronických zdrojů, kdy je většina vypovídajících informací na internetu dohledatelná během několika minut, mohou být provedená zjištění vždy alespoň určitým vodítkem. Vodítkem k tomu, jak se správně rozhodnout. I v běžném životě je proto důležité a zodpovědné si byť i rámcově prověřovat ty, kdo by mi mohli potenciálně způsobit nějaké problémy.

Nejde přitom o nějaké špiclování či nedůstojné nahlížení do soukromí. Bez toho se mi totiž může velmi jednoduše stát, že se nevědomě „zapletu“ s někým, například podnájemcem či dodavatelem, kdo má na sebe vícero čerstvých exekucí a dluží, na koho se podívá. Jistě, nemusí to být hned zločinec, ale minimálně to něco ukazuje o jeho platební morálce, aktuální finanční situaci a celkovém přístupu k plnění závazků. A upřímně – vstoupili byste s někým takovým do smluvního vztahu, kdybyste to předem věděli?